1298 kilometriä

Carita Harju ja Hanna-Reetta Hietala ovat rekisteröidyssä parisuhteessa elävä seinäjokelainen pariskunta. Naiset sanoivat toisilleen tahdon 23. toukokuuta. Nyt suunnitelmissa on pyöräilyretki Seinäjoelta Nordkappiin Tahdon2013-kampanjan puolesta.

Carita Harju ja Hanna-Reetta Hietala keksivät ajatuksen pyöräilyreissusta viime syksynä. Naiset istuivat yhdessä iltaa kun mieleen juolahti idea pitkästä kesäisestä pyöräretkestä teltassa yöpyen.

– Kun Tahdon2013-kampanja tuli tietoomme, ajattelimme liittää reissuun hyvän tarkoituksen ja kantaa kortemme kekoon omalla tavallamme.

Aikaisemmat matkansa naiset ovat tehneet autolla, joten retki on heidän ensimmäinen yhteinen pyörällä taitettava reissunsa. Eikä kyse ole mistä tahansa matkasta, sillä pariskunta aikoo polkea lähes 1300 kilometrin matkan Seinäjoelta Nordkappiin asti.

Carita ja Hanna-Reetta arvelevat matkan kestävän noin puolitoista kuukautta. Päivisin matkaa taitetaan 60-80 kilometriä ja yöt vietetään teltassa nukkumalla. Matkalla naisia motivoi yhteinen päämäärä.

– Rekisteröidyn parisuhteen ja avioliiton välinen ero on mielestämme liian suuri. Haluamme tuoda tempauksellamme lisänäkyvyyttä Tahdon2013-kampanjalle sekä osoittaa, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat ihan tavallisia ihmisiä ja heille kuuluvat samat oikeudet kuin kaikille muillekin.

Naisten tarkoituksena on kerätä näkyvyyden lisäksi myös nimiä kansalaisaloitteeseen. Carita ja Hanna-Reetta ovat pakanneet mukaan virallisia allekirjoituslomakkeita ja he päivittävät blogiinsa paikkoja, joissa he pysähtyvät keräämään allekirjoituksia.

– Tietysti meitä saa myös tulla vetämään hihasta, jos sattuu reissun aikana näkemään. Meidät on helppo tunnistaa sateenkaarilipuista, joissa on Tahdon2013-kampanjan logot.

Reissu on suunniteltu hyvin ja mahdolliset vastoinkäymiset on käyty varalta läpi yhdessä. Kaikkeen ei tietenkään voi naisten mukaan kuitenkaan varautua.

– Siinä vaiheessa voi tietenkin ärräpäät lennellä kun vettä sataa viikon putkeen, mutta uskomme, että kaikesta selviää positiivisella asenteella. Ymmärrämme, että reissu tulee olemaan raskas niin fyysisesti kuin henkisestikin. Tulemme kuitenkin selviämään reissusta tahdonvoimalla!

Pariskunnan matkaa voi seurata täällä.


Teksti: Nina Santa