Häpeämisen aika voisi väistyä tässä maassa

Elias1

Elokuva-alan konkari Elias Koskimies uskaltaa seistä sanojensa takana. Ohjauksissaan  rohkean humoristisesti maailmaa kommentoivan Koskimiehen mielestä häpeämisen ajan pitäisi jo olla ohi.

 

Käsikirjoittaja-ohjaajana suurelle yleisölle tutuksi tulleen Elias Koskimiehen kynästä ovat lähtöisin muun muassa tv-sarjat Uutisvuoto ja Presidentin Kanslia. Elias Koskimiestä pidetään häpeilemättömänä rajojen rikkojana ja esimerkkejä hänen satiirisesta huumoristaan tarjoavat esimerkiksi elokuvat Likainen Pommi (2011) ja I’ve Only Just Begun (2012). Palkitussa lyhytelokuvassa I’ve Only Just Begun sateenkaaren värinen sotajoukko taistelee oikeuksiensa puolesta. Koskimiehen mukaan omalaatuinen tyyli on hänen keinonsa kommentoida nykyaikaa.

– Tämä maailma on jo itsessään täynnä ylilyöntejä. Sen takia haluan vetää yli, enkä edes pyrkiä mihinkään naturaan. Koen, että meidän ajastamme puuttuu inhimillisyyttä ja empatiaa.

Koskimiehen mukaan Suomi on tottunut perinteisiin tapoihin nähdä ja tehdä asiat. Tv-ohjelmien ja elokuvien tekijänä hän kokee olevansa ikään kuin puun ja kuoren välissä: katsojat vaativat uutta, mutta eivät kestä normista poikkeamista.

– Mene ja tee se kaikki toisin, niin sitten vasta tiedät, miten tämä maa suhtautuu asioihin, Koskimies toteaa ja jatkaa pilke silmäkulmassa:

– Olen oppinut ison läksyn viimeisen kahden vuoden aikana. Se, aionko ottaa läksystä vaarin, on sitten eri asia.

Kiireisellä miehellä riittää projekteja. Nyt hän on lähtenyt mukaan tukemaan Tahdon2013-kampanjaa. Seksuaalisuuteen liittyvistä asioista julkisesti puhuminen ei Koskimiestä hätkäytä.

– Jos pitää homomiehenä omilla kasvoilla tulla esiin, niin sitten tullaan esiin ja puhutaan. En ole tullut tänne pelkäämään. Sen häpeämisen aika voisi pikkuhiljaa väistyä tässäkin maassa.

Koskimiehen mielipiteet eivät jää kuulijalta huomiotta, eikä hän haluakaan säästellä sanojaan. Koskimiehen mielestä tasa-arvoisessa avioliittolaissa ei ole kysymys pelkästään vähemmistöistä. Hänen mielestään yhden ihmisryhmän painaminen ahtaalle vaikuttaa pitkällä juoksulla myös enemmistöön.

Koskimies kertoo kyllästyneensä perisuomalaiseen tapaan tehdä politiikkaa, jossa annetaan vähän, mutta ei mielellään kaikkea.

– Onko sinulla samat oikeudet jos olet rekisteröidyssä parisuhteessa? Tällaisessa maailmassa, jossa annetaan vain piperryksiä, niin myös tulevaisuus näyttäytyy murusina.

Tänä keväänä Koskimies seuraa Euroviisuja erityisen tarkasti, sillä hän on ohjannut Suomen euroviisuedustajan, Krista Siegfridsin suositun kappaleen ”Marry Me” -musiikkivideon. Tulevaisuudestaan Koskimies ei paljoa paljasta, mutta yksi asia tuntuu hänelle olevan varma:

– En tule ikinä jättämään queer-maailmaa. Se on minulle tärkeä, enkä ole käsitellyt sitä vielä läheskään tarpeeksi.

 

Teksti ja kuva: Elina Leino