Kyllä miehetkin tanssivat

tanssijat2Tänä vuonna Helsingin Pride-kulkueessa nähdään toistamiseen voguing-tanssitempaus. Esityksessä on mukana erilaisissa kilpailuissakin menestynyt Fe’Fellas tanssiryhmä. Ryhmässä esiintyy tanssinopettaja Heikki Hautajoki, joka löysi lajin vasta muutama vuosi sitten.   

Tanssinopettaja Heikki Hautajoki, on tanssinut 6-vuotiaasta asti. Voguingiin hän tutustui vasta muutama vuosi takaperin. Katutanssiksi luokiteltava, muotilehdestä nimensä saanut tanssilaji kiehtoi häntä alusta asti.

– Voguing syntyi New Yorkissa 70–80 luvun taitteessa. Vaikka laji kehittyikin klubeilla, on se osa katutanssikulttuuria. Homomiehet yhdistelivät muotilehdistä erilaisia poseerauksia ja kävelytyylejä itsevarmaan, naiselliseen ja näyttävään tanssiin, korostaen vartalon linjoja ja käsiliikkeitä, Hautajoki kertoo.

Voguingin pioneereina Suomessa toimivat Venla Vuorio ja Virpi Kurki, jotka toivat maahan New Yorkissa oppimiaan asioita. Kerättyään pienen ryhmän ympärilleen, he alkoivat harjoitella yhdessä. Nykyään voguing on levinnyt jo lähes kaikkialle Suomeen.

Hautajoelle voguingista on tullut kaikista rakkain tanssilaji.

– Tiedätkö sen fiiliksen, kun on kokeillut miltei kaikkea ja yhtäkkiä jokin vain natsaa täysin? Olin heti aivan varma, että tämä on se ”mun juttu”, Hautajoki kuvailee ensikosketustaan voguingiin.

– Vaatteet ovat tietysti iso osa lajia ja niillä pääsee oikeaan tunnelmaan. Me tavoittelemme tietyntyyppistä glamouria. Välillä saatamme näyttää lavalla tuimilta, mutta oikeasti olemme ihan leppoisia, Hautajoki naurahtaa spontaanisti.

Hautajoen mukaan voguing sopii kaikille, jotka haluavat päästä ulos kuorestaan revittelemään.

– Harrastajina on kaikenikäisiä ihmisiä laidasta laitaan, sekä miehiä, että naisia. Heteromiehiä näkee harvemmin, mutta kyllä heitäkin saapuu välillä tunneille ihmettelemään.

Hautajoki on ollut järjestämässä erilaisia workshoppeja ja kursseja muun muassa työpaikoille.

– Aluksi siellä miehet vähän ujostelevat, että mitä ihmettä tämä nyt on, mutta lopulta hyvä tunnelma ja uskallus kuitenkin löytyy, Hautajoki  kertoo hymyillen elehtien samalla käsillään – ikään kuin piirtäen ilmaan voguing-liikkeitä.

Tänä vuonna Hautajoki ja Suomen muu vogueskene ovat jälleen mukana Pride-kulkueessa. Pienestä ajatuksesta kytenyt idea tanssitempaukseen oli kaikkien mielestä niin hyvä, että sitä päätettiin kokeilla kulkueen yhteydessä. Hautajoen mukaan viime vuonna tunnelma oli katossa, joten mukaan halutaan lähteä tänäkin vuonna.

– Se oli ihan mahtavaa! Ihmiset kulkueen varrella liittyivät mukaan tanssiin ja kulkueen loppupäässä meitä olikin jo iso joukko tanssimassa yhteisen hyvän puolesta.

Hautajoki kertoo odottavansa kulkuetta tänä vuonna erityisellä innolla, koska siellä tapaa myös muiden kaupunkien tanssijoita yhteisen tapahtuman merkeissä.

– Vastaanotto on ollut todella hyvä ja haluaisimme tehdä tästä jokavuotisen perinteen.

 tanssijat1


Teksti ja kuvat: Anne Lahtinen