Tutkija toivoo keskusteluun avioliittolaista lisää argumentteja

Keskustelu tasa-arvoisen avioliittolain ympärillä käy kuumana. Turun yliopiston mediatutkimuksen professori toivoo asialinjalla pysymistä ja uusia argumentteja.

Keskustelu samaa sukupuolta olevien avioliitoista käynnistyi vilkkaana eduskunnan lakivaliokunnan hylättyä tasa-arvoisen avioliittolain nostamisen käsittelyyn. Tahdon2013 Facebook-sivusto sai alle viikossa 50 000 tykkääjää ja nettipalstat täyttyivät aiheeseen liittyvästä keskustelusta. Nyt allekirjoituksensa on antanut jo yli 130 000 suomalaista. Turun yliopiston mediatutkimuksen professori Susanna Paasonen on seurannut keskustelua tasa-arvoisesta avioliittolaista.

– Keskustelu tuntuu junnaavan paikallaan, eikä kehitystä argumentoinnin suhteen ole juurikaan tapahtunut, Paasonen toteaa.

Hänen mukaansa osapuolten argumentointi painii eri sarjoissa.  Kun toinen puoli yrittää vaatia perustuslaillisia oikeuksiaan, toinen puoli pyrkii estämään nämä vaatimukset Raamatun avulla. Vireillä oleva kansalaisaloite ei vaikuta kirkon asemaan millään tavalla, jonka vuoksi se pitäisikin Paasosen mielestä jättää kokonaan keskustelun ulkopuolelle.

– Kirkon ja Raamatun avulla argumentointi on jo sinänsä häiritsevää, että se ei koske läheskään kaikkia suomalaisia.  Monet eivät kuulu kirkkoon tai muuten jaa kristinuskon maailmankuvaa, Paasonen sanoo.

Tutkijaa häiritsee myös suomalaiseen keskusteluun rantautunut loukkaantumisen kulttuuri. Tällä Paasonen viittaa siihen, miten toinen osapuoli loukkaantuu heti, kun tätä ryhdytään kritisoimaan. Paasonen oudoksuu ilmiötä:

– Tällainen marttyyriasenne tyrehdyttää helposti keskustelun, eikä se pääse kehittymään eteenpäin.

Tasa-arvoisen avioliittolain ympärillä pyörinyt keskustelu on eronnut muista yhteiskunnallisista keskusteluista eritoten siinä, että se on kerännyt ympärilleen laajan joukon suomalaisia ja lähes kaikilla on mielipide asiasta.

– Avioliitto kuuluu pyhään ”koti, uskonto ja isänmaa” asetelmaan, joka kerää aina keskustelijoita ympärilleen. Avioliittohan on osa monen arkielämää, joten siihen on helppo ottaa kantaa, Paasonen selventää.

Kansalaisaloiteprosessin ollessa vasta alkutekijöissään tulee keskustelu aiheen ympärillä kestämään vielä pitkään.  Paasonen uskoo keskustelun muodostuvan värikkääksi. Vaikka tähtäimessä olevat lakimuutokset ovat pienempiä kuin 2000-luvun alussa luotaessa rekisteröityä parisuhdetta, toivoo tutkija suomalaisten välttävän ylilyöntejä.

– Eduskunnastakin löytyy omat trollinsa, joten aikanaan eduskunnassa käytävä keskustelu tulee olemaan mielenkiintoinen. Toivon, että mikäli kirkko ottaa asiaan kantaa, se irtisanoutuisi homofobiasta ja lähestyisi kysymystä kansalaisoikeuksien näkökulmasta, Paasonen summaa.

 

Teksti: Sami-Petteri Seppä