Kirjoittaisiko juoppohullu Juha Berg kansalaisaloitteen?

Juha V. Kuva Toni Härkönen

Juoppohullun Päiväkirja -teoksistaan tutuksi tullut kirjailija Juha Vuorinen uskoo sielujen liittoihin ja kannustaa ihmisiä tutustumaan homoihin. Hänen kirjoissaan käsitellään homoseksuaalisuutta – huumorin keinoin totta kai.

Ronskista huumoristaan tunnetun kirjailijan ja radiojuontajan Juha Vuorisen kasvoille leviää hymy kysyttäessä, oliko naimisiin vaikea päästä.

– Ihana kysymys, Vuorinen vastaa suu maireana.

Kaljuksi ajellun päänsä, kaksimetrisen vartensa ja olkavarresta löytyvän tatuoinnin perusteella Vuorista voisi kuvailla heteromiehen perikuvaksi. Vuorinen katsoo silmillään suoraan kohti ja jatkaa:

– Monet ajattelevat, että naimisiin joudutaan. Itselläni ei ollut mitään hirveää hinkua naimisiin, sillä uskon sielujen liittoihin, joita ei tarvitse merkitä metallirenkain. Mutta jos se on kumppanilleni tärkeää, niin ei se ole minulta mitään poiskaan.

Vuorinen ottaa siemauksen vihreää teetä ja naurahtaa.

– Äitini oli kehottanut vaimoani miettimään, mihin on ryhtymässä, jos lähtee matkaani. En oikein tiedä, oliko kyse äitini riippuvuussuhteesta poikaansa vai aidosta huolesta. Oli niin tai näin, kaikki meni lopulta hyvin.

Vuorisen uusimmassa kirjassa “Kaksipäisen Vekaran varjossa” seikkailevat siamilaiset kaksoset, joista toinen on homoseksuaali. Vuorinen kertoo ystäväpiiristään löytyvän paljon homoja.

– Parhaat homoläpät olen kuullut homoilta. Jos olen vinoillut tekstissäni, se on liittynyt kierolla tavalla homokammoisten ihmisten kustannuksella hauskan pitämiseen, Vuorinen vakuuttaa hymyillen.

– Olen elänyt nuoruuteni sellaisessa Suomessa, jossa homous oli jollain tavalla tabu ja omituinen asia. Nyt heterotkin haluavat ”ottaa kantaa” käymällä homoravintoloissa, mikä on minusta hivenen koomista, Vuorinen sanoo provokaatiota äänessään.

Tasa-arvoisesta avioliittolaista puhuttaessa Vuorinen kuitenkin vakavoituu. Pohdimme, miksi vielä vuonna 2013 samaa sukupuolta olevien ihmisten liitot voivat olla jonkinasteinen tabu.

– Aina on ollut olemassa ihmisiä, joille kaikenlainen muutos on merkinnyt uhkaa ja pelkoa. Minunkin ystäväpiirissäni on ihmisiä, joiden puheissa ja asenteissa näkyy pikemminkin menneisyyden ja kasvatuksen painolasti kuin heidän omat ajatuksensa, Vuorinen sanoo painokkaasti.

Vuorisen tunnetuimpia tuotoksia ovat Juoppohullun päiväkirjat ja niissä toilaileva hahmo Juha Berg.

– Ai allekirjoittaisiko Juha Berg kansalaisaloitteen, Vuorinen miettii ääneen.

– Ensimmäisen osan Juha ei varmaankaan kirjoittaisi. Ehkä kuitenkin viidennen ja vielä julkaisemattoman Juoppohullun päiväkirjan Juha on saattanut saada jo sen verran rähmäisiä silmiään raolleen, että voisi nähdä asiat isommassa mittakaavassa, Vuorinen toteaa.

 

Teksti: Anne Lahtinen
Kuva: Toni Härkönen