Rugbyjoukkue vaihtoi nappulakengät tekoripsiin

Rugby1

Mitä yhteistä on rugbylla ja pin upilla? Ensi silmäyksellä ei paljon mitään, mutta kun reseptiin lisätään Tahdon2013 ja tasa-arvoinen avioliittolaki, niin yhteistä löytyy paljonkin. Helsinki Rugby Clubin ja Pin Up Garagen tuottama Come tackle with me -niminen kalenteri vuodelle 2014 on suora kannanotto tasa-arvon puolesta.

Rugby on Suomessa vielä melko marginaalinen laji, mutta sen suosio on vahvassa kasvussa. Eikä ihme, sillä Isosta-Britanniasta maailmalle levinnyt kontaktilaji on valittu uudeksi urheilulajiksi ensi vuonna Riossa käytäviin olympialaisiin. Sanni Virtanen Helsinki Rugby Clubista kehuu rugbyn olevan todellista joukkuepeliä.

– Rugby perustuu rehellisyydelle ja avoimuudelle. Eri kokoiset, eri näköiset ja erilaisista taustoista tulevat voivat pelata yhdessä samaa lajia.

Rugbykentällä 30 pelaajaa taistelee soikeanmuotoisesta pallosta. Pallollista pelaajaa saa taklata ja pisteitä tehdään viemällä pallo maaliviivan yli. Tuomarin ja vastustajan kunnioittaminen on kuitenkin rugbyssa itsestäänselvyys. Likainen peli – mudan roiskumista lukuun ottamatta, on harvinaisuus. Ehkä juuri siksi rugbyjoukkueen oli luontevaa lähteä tukemaan tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia.

– Sitä minä en tiedä, miksi jättiläislajilla kuten lätkällä ei ole munaa sanoa mitään mihinkään, Virtanen tokaisee.

Samassa seurassa pelaava Aki Pentikäinen lähti mukaan kalenterin tekoon, koska hänen mielestään kaikilla tulee olla yhtäläinen oikeus avioliittoon. Vaikka seurassa lähes kaikki kannattivat kalenterin tekemistä, muutamia soraääniäkin kuului. Osa pelaajista oli sitä mieltä, ettei seura voi lähteä näyttävästi tukemaan poliittista kampanjaa.

– Mielestäni kyseessä on ensisijaisesti ihmisoikeuskysymys ja uskon suurimman osan miesten joukkueen pelaajista jakavan näkemyksen, Pentikäinen sanoo.

Seurassa tasa-arvoinen avioliittolaki nähdään jatkumona tasa-arvokehitykselle, eikä peli ole ennenkään pystytellyt politiikasta erossa. Rugbylla oli esimerkiksi 1990-luvulla merkittävä rooli Etelä-Afrikassa rauhan rakentajana mustien ja valkoisten välillä. Kun Etelä-Afrikka voitti maailmancupin vuonna 1995, Nelson Mandela hurrasi muiden joukossa, vaikka aiemmin maan rugbyjoukkuetta pidettiinkin apartheidin jäänteenä.

Muta, tekoripset, mustelmat ja korkokengät tuntuvat mahtuvan hyvin yksiin kansiin. Pin upissa kenenkään ei tarvitse täyttää tiettyjä mittoja, ja erilaisuutta pidetään kauniina. Tietysti kalenterin tekeminen oli myös eräänlaista prinsessaleikkiä pelaajille.

– Mikä nyt on ihanampaa kuin pin up? Siinä on vähän eri meininki verrattuna mutaan ja räkään, Virtanen kuittaa.

 Kalenteri julkaistaan 14. syyskuuta. Lisätietoa kalenterista ja myyntipaikoista.

Rugby3

Kuva: Pin Me Up Photography/ Ani Koivisto

 

Teksti: Marikki Nykänen
Kuva: Tony Brick