Sukupuolen moninaisuutta löytyy Kaukoidästäkin

 Sasha2

Seksuaaliselta suuntautumiseltaan ja sukupuoleltaan moninaisten ihmisoikeuksia poljetaan Venäjällä rajusti. Maailmalla seurataan MM-kisojen ohella myös tiiviisti maan ihmisoikeustilannetta. Vääräksi kokemansa sukupuolen korjaamaan onnistunut Sasha on kuitenkin elämäänsä onnellinen.

Ruutupaitainen, hymyilevä mies napsii sushia puikoilla. Pietarin sateet yllättivät hänet ja hänen tyttöystävänsä turistimatkalla suurkaupungissa. Illansuussa reissaajille iski nälkä ja he päätyivät ruokailemaan pieneen japanilaisravintolaan.

Miehen nimi on Sasha. Koko nimeään hän ei halua kertoa, sillä se kuuluu hänen menneisyyteensä. Sasha on syönyt hormoneja jo puolisen vuotta, eikä hänen kasvoillaan enää näy piirteitä entisestä sukupuolesta.

– Saavuttuamme Pietariin minulle tehtiin lentokentällä erikoistarkastus, sillä virkailija ei uskonut passikuvani esittävän minua, hän kertoo ja jatkaa:

– Henkilötietojen muuttaminen on täällä äärettömän hidas prosessi.

Sasha kertoo kaivanneensa fysiologista muutosta vartaloonsa jo nuorena.

– Minulla ei ollut lapsena ongelmia koulussa, koska minulla oli pitkät hiukset. Leikkasin ne kuitenkin heti muuttaessani pois kotoa, Sasha kuvailee lapsuuttaan.

Sasha3

Neuvostoliittolaisessa Vladivostokissa, Transsiperian junan päätepisteessä, tiedonsaanti transsukupuolisuudesta on ollut vaikeaa.

– Lehtien mukaan leikkauksen olisi voinut tehdä vain Moskovassa tai Pietarissa. Kun sain puolitoista vuotta sitten tietää, että myös Kaukoidässä tehdään leikkauksia, aloin etsimään lisätietoa ja löysin asiaan erikoistuneen lääkärin.

Transsukupuolisten tukikanava Venäjällä on nettisivusto ftmperehod.  Foorumilla riittää keskustelijoita aina alaikäisistä keski-ikäisiin asti. Osa heistä ei enää puhu vanhempiensa kanssa ja moni kertoo keräävänsä salaa lähipiirinsä tietämättä rahaa leikkaukseen.

– Monet transsukupuoliset perustavat oman firman, jotta voisivat jossakin vaiheessa elää vapaammin, Sasha kertoo.

Paikallista tukitoimintaa ja kasvokkaista vuorovaikutusta Venäjällä on vain vähän.

– Puolen miljoonan asukkaan kokoisessa Vladivostokin kaupungissa tapaa vain yksi epävirallinen ryhmä. Meitä on siinä noin kymmenen henkilöä.

Tällä hetkellä seksuaalisuudeltaan ja sukupuoleltaan moninaisten tilanne Venäjällä on tukala. Maailmalla seurataankin MM-kisojen ohella myös tiukasti Venäjän ihmisoikeustilannetta.

– Hallitus on täysin ennustamaton. Lait säädetään tässä maassa saunan ja vodkan avulla. Ainakin lääkärit tulevat tienaamaan paljon, sillä transsukupuolisilla ei ole montaa paikkaa, jonka puoleen asiassa kääntyä. Lääkärit voivat siis halutessaan nostaa taksoja vaikka kuinka korkealle.

– Venäjän naapurimaissa on hyväksytty tasa-arvoisia avioliittolakeja, mutta me käännymme sisäänpäin, Sasha huokaa.

Kaikesta huolimatta Sasha on tällä hetkellä elämäänsä Venäjällä tyytyväinen. Välit perheeseen ovat katkenneet, mutta ystäviä tieto korjausleikkauksesta ei hätkähdyttänyt. Menneisyydestään Sasha ei mielellään puhu, sillä hän ei halua muistella aikoja toisessa kehossa. Nyt mies vaikuttaa tyttöystävänsä kanssa silmin nähden onnelliselta.

– Tunnen itseni koko ajan varmemmaksi itsestäni, Sasha hymyilee.

 

Teksti: Roosa Laaksonen