Tahdon2013: Vastalause on tasa-arvoisen avioliittolain uusi mahdollisuus

Kannanotto 20.11.2014

 

Eduskunnan lakivaliokunta hyväksyi tänään tasa-arvoista avioliittolakia koskevan mietintönsä. Mietinnössään valiokunta esittää eduskunnan täysistunnolle tasa-arvoisen avioliittolain hylkäämistä. Aloitteen hylkäämistä ehdottava kanta voitti valiokunnan äänestyksessä täpärästi 9-8.

“Olemme toki pettyneitä siihen, että lakivaliokunnan enemmistöllä ei ollut rohkeutta esittää eduskunnalle aloitteen hyväksymistä. On surullista huomata, että niin moni kansanedustaja haluaa pitää kiinni samaa sukupuolta olevien parien erilaisesta kohtelusta, kun samaan aikaan reilu enemmistö suomalaisista haluaisi avioliittolaista tasa-arvoisen”, Tahdon2013-kampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen sanoo.

Lopullinen päätösvalta tasa-arvoisen avioliittolain kohtalosta on eduskunnan täysistunnolla, joka äänestänee asiasta ensi viikon perjantaina. Vähemmistöön jääneet kansanedustajat jättivät mietintöön vastalauseen. Äänestyksessä vastakkain ovat valiokunnan mietintö ja vastalause.

“Kansanedustajien vastalause on aloitteen uusi mahdollisuus. Kansanedustajien vastalauseessa on myös huomioitu lakivaliokunnalle aloitteesta annetut lausunnot, joten mahdolliset tekniset viatkin on korjattu. Toivoa ei ole vielä menetetty”, poliittisen vaikuttamisen koordinaattori Milla Halme toteaa. Tasa-arvoinen avioliittolaki olisi hyväksytyksi tullessaan Suomen ensimmäinen kansalaisaloitteesta alkunsa saanut laki.

 

Tahdon2013-kampanja alkoi 19.3.2013. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista keräsi 166 851 kannatusilmoitusta ja se luovutettiin eduskunnan puhemies Eero Heinäluomalle 13. joulukuuta 2013. Enemmistö suomalaisista (65 %) kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Toteutuessaan lakimuutos mahdollistaisi samaa sukupuolta olevien parien avioliiton sekä antaisi mahdollisuuden hakea adoptiota pariskuntana.

Lisätietoja:

Senni Moilanen, puheenjohtaja
+358 40 525 6571
tahdon@tahdon2013.fi

Milla Halme, poliittisen vaikuttamisen koordinaattori
+358 44 501 7650
vaikuttaminen@tahdon2013.fi