Tasa-arvoinen avioliittolaki on koko Suomen asia!

Taloustutkimuksen tuore selvitys rikkoo stereotypiat

Selkeä enemmistö tasa-arvon kannalla

Tahdon2013-kampanjan Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä suomalaisten selkeä enemmistö asettuu tasa-arvoisen avioliittolain kannalle. Jopa 58 prosenttia kaikista vastaajista kannattaa lakimuutosta. 8 prosenttia ei osaa vielä sanoa kantaansa ja vastustajiksi jää vain 34 prosenttia.

Tasa-arvoinen avioliittolaki ei katso puoluekantaa

Tasa-arvoisen avioliittolain kannatus ei katso puoluekantaa, selviää Tahdon2013-kampanjan ja Taloustutkimuksen tekemästä tuoreesta kyselystä. Eniten tukijoita löytyi Vihreän Liiton ja SDP:n äänestäjistä: Vihreiden kannattajista jopa 74 prosenttia ja SDP:n kannattajista 72 prosenttia puoltaa tasa-arvoista avioliittolakia.

Julkisesta keskustelusta ja poliitikkojen kannanotoista poiketen tasa-arvoiselle avioliittolaille löytyy paljon tukijoita myös Perussuomalaisten äänestäjistä. Kyselyyn vastanneista perussuomalaisista jopa 49 prosenttia kannattaa ja 10 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Eduskuntapuolueista yksikään ei kerää taakseen äänestäjiä, joiden enemmistö vastustaisi tasa- arvoista avioliittolakia. Kokoomuksen kannattajista 66 prosenttia, Suomen ruotsalaisen kansanpuoleen kannattajista 59 prosenttia ja Keskustan kannattajista 46 prosenttia puoltaa lakimuutosta.

Vasemmistoliiton ja Kristillisdemokraattien kohdalla luvut eivät ole vertailukelpoisia, koska kyselyyn vastanneista on puolueiden kannattajia liian vähän.

Kannattajia löytyy kaikista ikäryhmistä ja kaikkialta Suomesta

Tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat eivät rajaudu mihinkään tiettyyn ikäryhmään. Taloustutkimuksella Tahdon2013-kampanjan teettämän selvityksen mukaan tukea löytyy kaikenikäisten keskuudesta.

25–34 -vuotiaista 77 prosenttia kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia, 18–25 -vuotiaista vastaavasti 68 prosenttia. Vanhempiin ikäluokkiin siirryttäessä ei tapahdu kannatuksen laskua, sillä 35–49 – vuotiaista 61 prosenttia kannattaa lakimuutosta. 50–64 -vuotiaistakin puolet puoltaa tasa-arvoista avioliittolakia.

Kannattajia löytyy niin ikään tasaisesti ympäri Suomea. Eniten tukijoita löytyy niistä kyselyyn vastanneista, joiden kotipaikka on Turku tai Tampere: heistä jopa 71 prosenttia puoltaa tasa- arvoista avioliittolakia. Pääkaupunkiseudulla vastaava prosentti on 66. Muissa yli 50 tuhannen asukkaan kaupungeissakin tasa-arvo saa selkeän kannatuksen 59 prosentilla. Pienemmissä kaupungeissa ja kunnissa kannattajat kuuluvat myös enemmistöön: 51 prosenttia kannattaa ja 11 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Tahdon2013 tilasi selvityksen Taloustutkimukselta, joka suoritti Telebus-kyselyn viikolla 37. Kyselyyn vastasi 1006 suomalaista.

Tutkimuksessa vastaajilta kysyttiin seuraavaa: Tasa-arvoinen avioliitto tarkoittaisi, että myös samaa sukupuolta olevien oikeudesta avioliittoon säädettäisiin avioliittolaissa ja rekisteröidystä parisuhteesta luovuttaisiin. Laki ei kuitenkaan velvoita kirkkoa vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, sillä lakimuutos koskisi voimaantullessaan vain maistraatissa suoritettavaa vihkimistä. Kannatatteko tällaista avioliittolakia?

Kyselyn tulokset kokonaisuudessaan ja lisätiedot tutkimusmenetelmästä löytyvät osoitteesta www.tahdon2013.fi/tutkimus/.

Tahdon2013-kampanja kerää tänään viimeisen kerran nimiä kansalaisaloitteeseen tasa-arvoisen avioliittolain puolesta ympäri Suomea. Helsingissä nimiä kerätään Kampin Narinkkatorilla klo 15– 20. Mukana ovat mm. kampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen sekä Arman Alizad, Armi Toivanen, Samuli Putro, Joonas SaartamoElina Komulainen ja Rakel Liekki.

Tahdon voimalla!

Lisätiedot:

Senni Moilanen
Puheenjohtaja
Tahdon2013
p. +358 45 141 1371
tahdon@tahdon2013.fi